Hordozási kisokos

Hordozásról

Nem mindegy, hogy mikor miben hordozzuk gyermekünket. Egy jó hordozó alkalmazkodik a baba fejlődéséhez, mert a helyes hordozás elősegíti a fejlődést.

 

 

"A Károli Gáspár Református Egyetemen folytatott vizsgálatok is megerősítik, hogy különösen az első életévben a napi három óra hordozásnak az idegrendszeri fejlődés szempontjából, az baba-szülő közötti kapcsolat szempontjából nagyon jótékony hatású. A kicsinek szüksége van arra, hogy érezze, szeretik, testen van, védelemben van. Megéli, hogy fontos vagyok, gondoskodnak rólam. Ezzel sejtszinten programozzuk bele, hogy jó élni, fontos a világnak, hogy bízzon abban, hogy ő szeretni való."

 

 

Szívhez szóló videó dr. Bagdy Emőkétől:

 

Hordozás anatómiája

  Gerinc fejlődés újszülött kortól felnőtt korig:

 optimfejlodes.jpg

 

Az újszülött "C" alakú gerinccel jön a világra. A felnőtt gerince kettős "S" alakú. A görbületeket a porckorongok teszik lehetővé. A gerincoszlop születés után az első évben kezd el fejlődni, egészen 8-10 éves korra fejeződik be.

 

Felnőtt emerben 4 görbület figyelhető meg:

  

szakasz.jpg

1. szakasz: nyaki görbület (lordózis): fej emelésével alakul ki

 

2. szakasz: háti kifózis (6-12 hós kor között), ülés elsajátításával alakul ki

 

3. szakasz: ágyéki görbület: állás és járás megkezdésekor alakul ki

 

4. szakasz: keresztcsonti szakasz (8-10 éves kortól kezdve)

 

Görbületek végleges kifejlettségüket pubertás környékén érik el, ugyanakkor a növekedés végéig változhatnak. Időskorra deformálódnak.

Medence és csípő:

Csípőízület vápából és combfejből áll. A combfejnek az ízületi vápa mélyedésének közepén kell elhelyezkednie, így elkerülhető, hogy nyomás nehezedjen a vápa peremére. Ezt az optimális tartást ún. békatartással valósul meg.

 

A medence kapcsolja össze a gerincoszlopot a lábakkal. A gerincoszlop mozgása közvetlen befolyással bír a medence mozgására. Ha domború a hát, a medence finoman hátrafelé billen, lehetővé teszi a békapóz felvételét. Csak a megfelelően felhúzott térdek mellett tud a hát optimálisan görbülni.

 

 helyeshordozas.jpg

Hiba lehetőségek hordozás közben:

1. nagyon széles terpesz (túl nagy a hordozó) - combfej nem középen helyezkedik el a vápában (kibillen), baba feje nem a hordozó személy mellkasára/ hátára hajlik, hanem a gerincet nyomja  - gerinc kiegyenesedik. Ezt a tartást csak addig tudja felvenni a gyermek, amíg szövetei, ízületei még puhák és porcosak.

tulterpesztes.jpg

2. nagyon keskeny terpesz (kicsi a hordozó): lábak lógnak (nincs térd hajlattól térd hajlatig alátámasztva), a combfej kifelé húzódik a vápából, ízületi szalagok megnyúlnak. Kényelmetlen a gyermek számára. Ezért nem hordozunk kifelé fordított gyermeket sem!

 

Ortopédiailag helyes hordozó eszközt is lehet rosszul használni!

 

A kenguruk nagy részében a lábak között lévő rész keskeny, ezért a gyermek lábai lógnak, és a test súlya a még gyenge izmok által tartott gerincre nehezedik. Ez a helyzet nagy megterhelést jelent a babának.

3. Kifelé miért ne?

  • Baba homorításra kényszerül
  • Túl sok inger éri őket, nem tudnak ezek elől elbújni.
  • Kimerültek lesznek a babák a rengeteg ingertől.
  • Fiúk esetében a heréket óriási nyomás éri, de a lányok nemi szerveinek sem teszünk jót.

  

 

Hogyan hordozzunk helyesen?

 

 

1. Kornak, mozgásfejlődésnek megfelelő hordozó eszköz kiválasztása.

2. Kiválasztott hordozó helyes felvétele (pl. rugalmas kendőben kizárólag elől hordozunk)

3. Segítségre lehetnek használati utasítások a hordozó eszközökhöz, kötési videók, hordozós klubok, hordozási tanácsadók.

 

A hordozás előnyei:

  • A hordozás több szempontból is hasznos a gyermek számára.
  • Erősíti az anya-gyermek kapcsolatot.
  • Pozitívan hat az egyensúlyi (vesztibuláris) rendszerre, ezáltal a gyermek mozgásfejlődésére.
  • Megfelelő helyzetben tartja a csípőt. Ez utóbbi azonban csak a megfelelő eszköz (kendő, mei tai, csatos hordozó, stb.) használatakor van így, ami a gyermek lábát terpesztett helyzetben tartja.
  • Anya jobban megismeri gyermekét
  • A hordozás elősegíti az anyatej képződését
  • Tömegközlekedés, háztartásbeli feladatok könnyen elvégezhetőek 


Hordozzunk, de miben?

 

Újszülött hordozása: rugalmas kendő (kizárólag elől), szövött kendő, karikás kendő, mei-tai

 

Kb. 3-4 hónapos kortól: mei-tai, félcsatos, csatos hordozó

 

További információ hordozóinkról a termékeknél.


Az alternatív hordozóeszközök (kendő, mei tai, csatos hordozó, stb.) előnyei:

A gyermek/szülő méretére igazítható⇒nem lóg/lötyög a gyermek, illetve nem fájdul meg a szülő háta a hordozástól.
Széles terpeszt biztosít⇒megfelelő helyzetben (fiziológiás) tartja a gyermek csípőjét.
Az anya mozgásával folyamatos vesztibuláris (egyensúlyi) ingerlést biztosít a
gyermeknek ⇒ javul a gyermek egyensúlya, ⇒ezáltal a mozgásfejlődése, illetve a megismerőtevékenységek fejlődése.

"Praktikus ok, amiért ajánlom a hordozást, hogy a szülő „keze felszabadul". Ha aktív az anyuka, vagy többedik gyermek a családban, javul a szülők mobilitása.
Ezt minden édesanyának a saját igényeihez és habitusához kell alakítania." Szőke Melinda Fejlesztő ház

 

Hordozás a szakember szemével

Csípőgondok kisgyermekkorban

A csecsemőkori csípőproblémák időben történő diagnózisával és kezelésével élethosszig tartó szenvedést előzhetünk meg, azonban ehhez arra is szükség lehet, hogy a szülők is ismerjék a csípődiszplázia és a csípőficam ismérveit. Mi is ez és tehetünk-e egyáltalán valamit ellene?

 

A leggyakoribb ortopédiai deformitást, a csípőficamot már Hippokratész korában is ismerték, azonban mind a diagnózis, mind a kezelés sokat fejlődött azóta. Csípődiszpláziáról (csípőfejletlenségről) akkor beszélünk, amikor a medencecsont csípőízületi része (ízületi vápa) nem biztosít kellő fedettséget a combcsont fejének. Amikor a baba járni kezd, a combcsont fejének hiányos a „felső ütközője”, így a járás billegővé válik. Idősebb korban az állapot korai porckopáshoz vezet és csípőprotézis beültetését teszi szükségessé.

Veszélyben a lányok és a farfekvéses babák

A csípő rendellenességeinek oka, hogy terhesség során az anya által termelt hormonok (főleg a relaxin) hatására a medence szalagjai ellazulnak, ez szüléskor elősegíti a baba áthaladását a medencebemeneten. Ezek a hormonok azonban a magzatba is átjutnak és ott is lazítják a szalagokat, így alakul ki a csípőízületi diszpláziával együtt járó instabil csípő. Az állapot kialakulásához a méhen belüli helyzet is hozzájárulhat, erre különösen a medencevégű fekvés hajlamosít. Az elváltozás Magyarországon az újszülöttek körülbelül 1-2 százalékánál áll fenn, 4-6-szor gyakrabban fordul elő lányokban, továbbá gyakoribb elsőszülöttekben is. Zömében a bal oldali csípő érintett.

Bármilyen gyermeket érinthet

A sztárok gyermekeit sem kímélik a csípő rendellenességei: pár éve járta be a világot a hír, hogy Angelina Jolie és Brad Pitt örökbefogadott lánya, Zahara csípődiszpláziában szenved és műtétre lehet szüksége. Brooke Shields nagyobbik lánya, Rowan is hasonló problémával küzdött, azonban ő a Pavlik-kengyelnek köszönhetően mára már meggyógyult. Az amerikai Mary Lou Rettonnak, az 1984-es olimpia tornászbajnokának emiatt ültettek be csípőprotézist. Albert Einstein első felesége, Milena Maric élete végéig sántított csípőficam miatt, az egykor Prince néven ismert előadóművész pedig mostanában emiatt jár bottal.

Mit tehet a szülő és az orvos a diagnózisért?

Ma Magyarországon általában három szűrővizsgálatot végeznek el a csípőficam szűrésére, de néhány jelből már a szülők is észrevehetik a csípőproblémákat. Ilyen például a fenék és a comb bőrredőinek aszimmetriája vagy az érintett láb rövidülése. A szűrővizsgálatok közül az elsőt születés után a kórházban a gyermekorvos végzi, ezen gyakorlatilag minden újszülött részt vesz. Hathetes és 3-4 hónapos korban a házi gyermekorvos végzi a szűrővizsgálatokat, aki csípőbetegség gyanúja esetén ortopédiai szakrendelésre irányítja a kisdedet. Az ortopédiai vizsgálat során csípő ultrahang vizsgálattal kiegészítve egyértelműen eldönthető, hogy van-e csípőbetegsége a babának.

Terpeszpelenkától a kengyelig

Enyhébb esetekben elegendő lehet az úgynevezett terpeszpelenka viselése, míg súlyosabb esetben a csecsemőre úgynevezett Pavlik-kengyelt adnak, amely megfelelő helyzetben tartja a csípőízületet. Ez már akár 3-4 hetes korban is felhelyezhető, de a kezelést mindenképpen el kell kezdeni 6 hónapos kor előtt. A kengyelt általában 2-3 hónapig kell viselni, naponta egy adott időre le lehet venni, ekkor olyan mozgásokat érdemes a babával gyakorolni, amit a kengyelben nem tud kivitelezni. Műtétre ma már ritkán kerül sor, általában a nem folyamatosan kezelt, a túl későn diagnosztizált és az elhanyagolt esetekben.

Torna, hordozókenő, mei-tai, csatos hordozó, karikás kendő 

A gyógytornászok kötött csípő esetén minden pelenkázás során javasolják a mindkét lábbal végzett csípőkörzést. A babának biztosítsunk nagy mozgáslehetőséget, például fürdessük őt a nagy kádban, de babaúszás során is végezhetünk speciális gyakorlatokat az oktató irányítása mellett. Kötött csípő esetén javasolt a babát hason altatni, mivel ekkor olyan helyzetben van az ízület, ami jót tesz a fejlődésének. Emellett a szakemberek ajánlják a kengurut és a hordozókendőt, amelyek segítenek a csípőt a megfelelő helyzetben tartani. Diszpláziás csípő esetén nem javasoltak a csípő terhelésével járó sportok (műkorcsolya, szertorna, kosárlabda, birkózás, kézilabda), azonban az úszás és a kerékpározás jót tehet.

 csipokezeles.jpg

Felhasznált anyagok:

clauwi oktatóképzésen kapott tananyag

semmelweisfigyelo.hu - 2012. december 06. cikk